divendres, 24 d’octubre del 2014

PERSONATGES DE L'ANTIC EGIPTE - 4

Viatge Juny 2011 Copyright de fotos i text : JM Serra Muñoz 

RAMSÈS II. EL MÀRQUETING POLÍTIC 


Seguim en l'Imperi Nou, XIXª i XXª dinastia, entre 1315 i 1085 AC. En poc més de 200 anys, amb els faraons Ramèssides, s’assoleix el cim i el declivi final

Egipte encara viurà, o millor dit, mal viurà, mil anys més. Som, però, en una civilització esgotada. 

Ramsès II ha estat el faraó més mediàtic i conegut per les civilitzacions posteriors, i Ramsès III fou el darrer dels grans faraons. 

Després fou el declivi. 

Com s’ho feu Ramsès II en els seus 67 anys de regnat, per a esdevenir el més conegut i reconegut de tots? Simplement, va saber introduir les tècniques del “màrqueting” en la política.


El faraó Ramsès II, també anomenat el faraó dels 100 fills (coneguts), va pujar al tron el 1298 AC.



Fou un home extremadament gelós de la imatge del poder i de la seva persona. Es va fer present tot el llarg del Nil amb una seguit d’estàtues per tal que el poble ras reconegués i recordés qui assumia el poder absolut a Egipte

Però quins foren els impactes cabdals del seu regnat? Essencialment tres:

ALLIBERAMENT DEL POBLE HEBREU (?) 

La tradició data en el regnat de Ramsès II com a possible moment que Moisès, retornat de l’exili, reclama l’alliberament del poble hebreu amb eines dissuasories tan potents com les 10 plagues

No en hi ha pas cap certificació científica, puix que a Egipte resten oberts molts forats negres en la seva història. 

De Moisès també hem d'esmentar la travessa del mar Roig, la recopilació dels Deu Manaments i les calamitats de l’Èxode dels jueus per les terres del Sinaí durant 40 anys. Èpica fundacional.


ARQUITECTURA I MÀRQUETING 

El faraó Ramsès II va entendre la importància de la imatge en l’exercici del poder, això volgué dir que tant l’arquitectura, com l’art en general, varen quedar a mercè del faraó per tal que el poble glorifiqués el seu amo. 

Aquesta eina de propaganda es feu servir en totes les èpoques posteriors de la Història, com a l’Atenes de Pèricles, a la Roma imperial i més tard a la Roma papal o al Versailles de Lluís XIV… i fins i tot es veu reflectit en la gegantina seu del Capitoli de Washington com a exhibició de la preeminència del poder legislatiu per sobre de qualsevol altre. 

No llistarem el degoteig de les obres deixades per Ramsès II però esmentarem tan sols la immensa sala hipòstila de Karnak, el Ramesseum, els temples d’Abu Simbel o la Capella Sixtina egípcia… la tomba de l’esposa Nefertari a la Vall de les Reines. 

EL TRACTA DE CADEIX (QADESH) 1275 AC 


El tractat de Cadeix 1275 AC fou el primer tractat de pau, conegut, de la Història de la Humanitat. Egipte s’enfrontà al poderós imperi Hitita en una batalla a la plana de Cadeix, avui a Síria prop de la frontera amb el Líban.

La batalla acabà en taules si bé tant els egipcis com els hitites se’n van adjudicar la victòria; però signaren la pau. El tractat de Cadeix, que avui es guarda curosament en el Museu Arqueològic d’Istanbul, establí les bases d’un tractat de pau molt civilitzat que n’ha inspirat molts d’altres posteriors. 


Regulació de les fronteres, convenis d’ajuda mútua, pactes comercials, i, segurament el més nou de tot foren els acords sobre morts, exiliats, presoners i expatriats. Tota una novetat. 

El tractat, que va establir la igualtat de drets i deures per ambdues parts, va assegurar la pau durant més de 125 anys. Tot un repte per als nostres temps.


PERSONATGES D'EGIPTE..... 

                                                      THE  END

1 comentari:

pon ha dit...

Espléndida serie. Me he quedado sin palabras, enhorabuena!!