diumenge, 6 d’abril del 2014

VIATJANT PER L'IRAN - 2



X I R A Z

Xiraz, amb Isfahan i Yazd, formen el triangle màgic de Pèrsia. Xiraz és la capital de la regió de Fars, que és el nom arabitzat de Pèrsia, i que al seu torn va donar el nom a aquest país i a aquest milenari imperi. 


SALA NOBLE. PALAU ARG-i-KHARIM KHANI

Xiraz és una generosa, gran i amable ciutat de províncies de la Pèrsia profunda, que jau assentada sobre un gran oasi al bell mig del desert, amb un clima excepcional i regada per rius, salpebrada de jardins i de racons per a perdre-s’hi. 

Ciutat de poetes, de parcs, de flors i d’habitants d’exquisida bellesa i de noble presència.



Xiraz, però, gaudeix dels seus racons màgics que conviden a un viatge en el temps i que mai s’han de defugir quan el destí et duu a aquesta ciutat. Un d’aquests racons enamoradissos són les cases del te
MESQUITA-MAUSOLEU SHA SHERAGH



Antics banys orientals o palauets safàvides del segle XVI recuperats per al lleure d’un bon te ben aromatitzat i gronxat pels sons de músiques ben llunyanes. 


No lluny d’aquestes cases de te es troba el basar Vakil, un dels basars, més captivadors que existeixen a tot l’Orient.



ESCOLA CORÀNICA MADRASHEH KHAN




















TOMBES DELS REIS

TOMBES REIALS DE NAQSH-i-ROSTAN
TOMBES REIALS NAQSH-i-ROSTAN





















L’imperi persa dels aquemènides, d'immenses dimensions, s'estenia de la Mediterrània fins a la Índia. 


Aquest ric i majestuós imperi fou ocupat, diuen els  uns i alliberat diuen els altres, per un noi intrèpid, menut i decidit, de nom Alexandre el Gran, fill del rei Felip de Macedònia i deixeble del filòsof  Aristòtil. 


Els reis d’aquell imperi jauen enterrats a les valls i planures de Naqsh-e Rostan i Pasargada. Duien el titol de Reis de Reis de l'Imperi Persaaixí fou com Darius, Cirus, Xerxes Artaxerxes



     
P E R S È P O L I S
    
PALAU D'ARTAXERXES

PALAU DE LES CENT COLUMNES
                                          
La ciutat de Parsa, Persèpolis, capital dels perses, residència dels reis de l’Imperi no és avui altra cosa que un conjunt arqueològic endreçat però mancat de l’exquisida grandesa que fou aquell complex de palaus imperials.

Mai abans havien sigut construides arreu tamanys construccions, llevat del regne dels faraons a Egipte.


Tals proporcions ni riqueses, foren superades fins segles més tard amb els Palaus Imperials de Roma.
  
Escalinata de les Cerimònies, Porta de les Nacions, Palau de les Cent Columnes, Sala d’Audiencies de l’Apadana, Palaus de Darius, de Xerxes i d’Artaxerxes, Palau Central i Palau del Tresor Imperial. 

La riquesa que s’hi allotjava el feia com un museu de les millors escultures i obres d’art espoliades i manllevades en els quatre punts de l’Imperi.

ALT RELLEU ESCALINATA DE LES NACIONS
ALT RELLEU PALAU DE L'APADANA
  
Alexandre el Gran, el 330 AC, en prengué possessió com a indiscutit Rei de Reis; va saquejar els tresors i s’hi instal·là. Es va meravellar de tanta finesa artística i feu retornar a Atenes totes les escultures que els perses havien espoliat en l’ocupació de Grècia. 


Una nit, però, després d’una celebració orgiàstica feu incendiar tot el complex que cremà com una teia ardent per tal de venjar-se dels perses que destruiren i incendiàren l’Acròpolis d’Atenes 150 anys abans.



Fou, sense dubte, una decisió bàrbara que va desmereixer el legat i l'obra gegantina que dugué a terme el gran Alexandre


DOBLE GRIFÓ AQUEMÈNIDA

PROPER  LLIURAMENT...
                                                                                         Y E Z D   i   I S F A H A N