TEHERAN
Gaudir d’un Nadal i Cap d’Any en un país de tradició islàmica allunya totalment de la forçada faramalla comercial i del decorat artificial que fem a Occident en dates tan senyalades. Si a més el país en qüestió és l'Iran encara et fa sentir més lluny de la faramalla. És un plaer relaxant ser lluny de la pressió nadalenca.
POL·LUCIÓ A TEHERAN
|
REFUGI MUNTANYES D'ERBUZ
|
Hi ha milers de detalls que configuren el tarannà d’un país. Iran, però, colpeix per la seva intencionalitat i per la força de cada detall viscut. Es faria llarguíssim de fer-ne un seguit.
El nom de Teheran, ve de la llengua farsí (persa) i vol dir “al fons del vessant de la muntanya”, fent referència a les properes muntanyes Elburz de 5.000 m d’alçada.
Teheran impacta per la dimensió demogràfica amb 15 milions d’habitants, pel seu immens caos circulatori, pel desordre urbanístic i per la gran pol·lució atmosfèrica.
BASAR DELS TEIXITS. ROBA COMPRANT ROBA ?
|
Aquesta metròpoli té poc a visitar si no és l’antic palau Golestan dels Xas de Pèrsia, el gran basar central de 3000 anys d’antiguitat, el Parlament i la mesquita Sepahsalar, que tan sols es poden contemplar de lluny i amb un avís estrictíssim de prohibició de fer-hi fotos.
SEDA DEL LLUNYÀ ORIENT
|
Teheran, però, guarda un secret. El secret es troba “amagat” en els soterranis de la Banca Central Melli, protegit per unes gegantesques càmeres cuirassades.
Es tracta dels tresors imperials dels Xas de Pèrsia. Milers de joies encastades de diamants, maragdes, robís i perles. Pura magnificència oriental.
Teheran convida a fer, però, dues excursions impactants: la ciutat santa de Qom, seu i capital dels clergues xiïtes que governen el país i el santuari de Màixhad seu del santuari de l’Imam Rezà on conflueixen anualment 20 milions de peregrins provinents del món musulmà xiïta
CIUTAT SANTA DE QOM
SANTUARI DE FÀTIMA. CUPULA D'OR I MINARETS
|
A una hora de camí al sud de Teheran és troba la ciutat de Qom on tenen el centre d'operacions, religiós i polític, els clergues més importants del regim islàmic iraní. A Qom s’hi va instal·lar en el seu moment l'aiatol·là Khomeini i allí és on hi viu l’actual “lider suprem de l’Iran”, l’aiatol·là Alí Jamenei.
ESTRICTA OBSERVANÇA
|
La importància de Qom neix amb la construcció del santuari de Fàtima, que fou la pietosa germana de l’imam Alí Rezà, enterrada en aquest indret el segle IX. Centenars de seminaris, universitats i centres teològics s’hi han arrelat. És d’aquesta ciutat on van, venen i provenen els clergues xiïtes que lideren Iran i per tant és un important centre de poder.
CIUTAT SANTA DE MÀIXHAD
A Màixhad si va en avió... que t'apropa quasi bé a la frontera amb l’Afganistan. És una visita que cal fer, perquè és en aquesta ciutat santa on es pot veure, i viure, la grandíssima devoció religiosa fora del comú que regna a l’Iran.
El santuari de l’Imam Alí Rezà recorda un Vaticà... però en gran. És cert que es un santuari vetat per als infidels (no musulmans), però si es guarden els codis de conducta formals es pot visitar barrejat en mig de centenars de milers de pelegrins.
UNA DE LES SALES INTERIORS D'ALÍ-REZÀ
|
És en aquest santuari que un hom es pot conscienciar de la gran magnificència de l’Orient. Marbres, desenes de minarets, cupules daurades, faiances perses, catifes artesanals, portes d’or, alabastres diversos i per sobre de tot una devoció que en certs moments assoleix una certa histèria col·lectiva.
SANTUARI ALÍ-REZÀ: CÚPULES DE GOHAR SHAD
|
PROPER LLIURAMENT...
XIRAZ, TOMBES REIALS I PERSÈPOLIS
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada