dimarts, 17 de juny del 2014

2 - BERLÍN ANY XXV (1989-2014)


BERLÍN 1989... I EL MUR VA CAURE!!!

Copyright text & fotos: Josep M Serra M. – Viatge: Setembre 2012

Aquest any 2014 Berlín compleix 25 anys de la caiguda del Mur. Ciutat sempre jove. Cal dir, però, que els anys posteriors al final de la guerra foren dramàtics per a tot el Món i especialment tràgics per a Berlín. 
Els ciutadans de la capital van sortir d’un totalitarisme i van entrar en un altre, esclafats per la bota de Stalin.

ESGLÉSIA ST. FREDERIC
PANORÀMICA DES DEL MINISTERI D'AFERS EXTERIORS 1997.
ARQUITECTES : MÜLLER & REIMANN (BERLIN)
Tan bon punt acabada la “guerra calenta” (1945) i iniciada la "guerra freda" (1948) els districtes del Berlín Oest varen patir el bloqueig soviètic amb l’aquiescència i/o silenci dels comunismes del Món. Qui gosaria fer-li el gall al tirà Ióssif Stalin?

EDIFICI OFICINES POSTDAMERPLATZ 1995
ARQUITECTE : RENZO PIANO (PARIS)
Del 1948 al 1949, per tal de fer arribar aliments als milions de ciutadans atrapats,  aïllats i famèlics de Berlín, els aliats varen establir un pont aeri que va assegurar el subministrament als barris encerclats. 

Prop de 300.000 vols traslladaren més de 2 milions de tones de queviures aterrant als aeroports urbans de Gastow, Tegel i Tempelhof. 

Fou tota una odissea.

La nit del 13 d’agost de 1961 els comunistes varen fer un pas més, un pas molt agosarat, i aixecaren el mur que esberlaria Berlín en dos talls durant més de 25 anys.


NEUE WACHE 1990
MEMORIAL A TOTES LES VICTIMES DE LA II GUERRA MUNDIAL

Una ciutat aïllada en l’espai i en el temps, fossilitzada per 50 km de mur i 180 torres de control on s’apostaven soldats del règim comunista que havien rebut l’odre de tirar a matar a tot aquell que intentés franquejar el mur. En total varen fer 86 morts reconeguts oficialment. 

Alemanys matant alemanys per a benefici de tercers. 


LEHTER BAHNHOF. ESTACIÓ CENTRAL 1996


ESTACIÓ CENTRAL
ARQUITECTES : GREKAN & MARG  (HAMBURG)

Tan sols es va mantenir un pas fronterer, que no sempre romania obert, que permetia passar del sector Oest al sector Est. Fou precisament pel Cheickpoint Charlie de la Friedrich Strasse per on vaig travessar-lo l’agost de 1965, proveït d’un passi per a 24 hores.
CÚPULA DEL REICHSTAG 1993
ARQUITECTE : SIR NORMAN FOSTER (LONDON
)Així fou el “Mur” i així s’allargà durant 28 anys fins que el 9-N de 1989 els ciutadans de l’Est el van saltar i el mur caigué, puix que els ciutadans valents sempre fan caure els murs i els ensorren quan, decidits, s’ho proposen. 
L’any següent, el 1990, es va proclamar la reunificació d’Alemanya i el 1991, el Bundestag reunit a Bonn va decidir traslladar la capital de nou a Berlín. Berlín ressuscitava de les seves cendres un cop més.

MEMORIAL DE L'HOLOCAUST 2001
ARQUITECTE : EISENMANN (NEW-YORK)
MUSEU JUEU 1999. PASSADIS DE LA MORT
ARQUITECTE: D. LIBESKIND (BERLIN/NEW-YORK)
A partir del 1991 començà la reconstrucció dels dos sectors de Berlín. Una operació que encara no ha acabat i que pel cap baix ha abocat sobre la capital i el conjunt de l’Alemanya Oriental més d'1,5 bilions d’euros… com un pou sense fons que tan sols un país com Alemanya es pot permetre.

CÚPULA SONY 2000
ARQUITECTE : H. JAHN (CHICAGO)
D’ençà de 1991, la vella i malmesa capital s’ha anat recosint amb ritme i disciplina germànica i avui ja llueix en la lliga de les grans capitals europees,  tot i així la "divisió" sociològica, àdhuc mental, encara persisteix. 

S’ha anat embastant les avingudes, els  carrers, places i parcs... salpebrant-los amb milers d’edificis de nova planta que fan que avui Berlín sigui un immens museu d’arquitectura a cel obert.Els millors o més celebrats arquitectes d’arreu del món hi estan deixant la seva petjada. Berlín, com si volgués recuperar els temps perduts, i després de viure desconnectada del món durant dècades, s’ha esmerçat en la construcció dels  diversos estils arquitectònics dels darrers 50 anys
CENTRE COMERCIAL 1996
ARQUITECTE: VALENTYN & DITMANN (COLONIA)

GALERIES LAFAYETTE 2007
ARQUITECTE: JEAN NOUVEL (PARIS)

És així com podem veure una munió d’estils diversos, dispersos i contraposats, escampats tot el llarg del tramat urbà de la ciutat. Un luxe per als ulls.


EDIFICI OFICINES A POSTDAMER PLATZ 1998
ARQUITECTE : SIR RICHARD ROGERS (LONDON)

Berlín és una mostra de superació humana bastida de sacrificis i lluita. El malson ha fugit. Avui la ciutat llueix. Bon aniversari i moltes felicitats!!!

BUNDESKANZLERAMT (CA LA MERKEL) 1997
ARQUITECTES: SCHULTES & FRANK (BERLIN)

FINAL DEL PETIT HOMENATGE A BERLIN. 
GRÀCIES A TOTHOM!!!