dissabte, 11 d’abril del 2015

GRÈCIA A TURQUIA - 2


Viatge Maig 2013. Copyright (fotos&text) : JMSerra Muñoz











MILET - CAPITAL DE LA JÒNIA

TEATRE ROMÀ DE MILET

Milet arribà a tenir quatre ports marítims que avui jauen colgats de sorra. 


Un cop l’any, però, pugen les aigües i la ciutat roman anegada per l’aigua. 


Fou la capital de la Jònia i la seva ciutat més gran i important. 




Defensà la seva independència dels grecs, dels perses i dels lidis de Sardis. Alexandre el Gran, finalment, la va conquerir.

Milet, ciutat gran i cosmopolita va arribar a fundar més de 80 colònies jònies a tota la Mediterrània.

ÀGORA SUD


Milet també es pot vantar de ser el bressol del naixement de la filosofia occidental. 

Tales, dit de Milet, als trencalls del 600 AC, en fou el fundador.

Tales havia estudiat a Egipte com quasi bé tots els filòsofs presocràtics. 

Era matemàtic, astrònom i polític.



Del Milet grec en queda ben poc, però passejar per l’àgora de columnata jònica i pel teatre romà de 25.000 espectadors, permet una immersió en el passat.
CAMPS DE COTÓ A MILET

EPHESOS -  LA DEESSA ÀRTEMIS

Efes (Ephesos) fou la City financera de tota l’Àsia occidental. Un port magnífic la connectava amb tot el món conegut.
RECREACIÓ DEL TEMPLE D'ÀRTEMIS

Efes, però, fou coneguda pel seu esplendorós Temple d’Àrtemis, una de les “Set Meravelles del Món Antic”, del que no n’ha restat que una trista columna de les 127 que s’hi aixecaven. 

La deessa Àrtemis també formà part del panteó mitològic dels romans sota el nom de Diana Caçadora.

BIBLIOTÈCA DE CELSUS
Segles més tard, seguint el fil d’aquesta deessa fou també a Efes, que va néixer la devoció de la Verge Maria, que hom diu que hi va morir, acompanyada per Sant Joan que, de passada, hi va escriure el seu evangeli. També hi ha documentada la visita de Sant Pau. Efes doncs és un dels bressols mítics del naixement del cristianisme.

Les restes arqueològiques actuals són una mescla, sovint fantasiosa, de l’art grec i roma. Les peces cabdals d’Efes s’han de contemplar al “Pergamon Museum” de Berlín. Efes, però, s’ha vist ofegada darrerament per eixams de turistes, bàrbars i cridaners, que guarnits amb vestit de bany -com si fossin a la platja- trenquen la màgia del lloc.
ARC D'AUGUST
La llegenda diu que el temple d’Àrtemis fou incendiat pel pastor Herostrat d’Efes, que va voler d’adquirir notorietat i passar a la Història. L’incendi, el 21 de juliol del 356 AC, coincidí amb el dia del naixement d’Alexandre el Gran. La deessa Àrtemis va voler assistir al part i marxà cap a Macedònia, deixant el temple tot sol, moment que fou aprofitat per Herostrat que li calà foc. D’aquest fet ve el “síndrome d’Herostrat” que els psicolegs detecten en aquelles persones que cerquen celebritat a qualsevol preu.


PÈRGAM - RIQUESA I INNOVACIÓ
TEATRE I PÒRTIC DEL SANTUARI D'ASCLEPI
Estrictament parlant, Pergam pertany a l’Eòlia, fronterera amb Jònia i localitzada davant de l’illa de Lesbos, però d’arrelada cultura grega, i en l’esdevenidor de la seva història, gaudí d’un reialme i d’unes riqueses esplendoroses.

Pèrgam revolucionà l’arquitectura grega introduint el concepte paisatgístic en l’urbanisme. Els edificis s’havien de disposar sobre el terreny per tal d’oferir un paisatge conjuntat;  com  un pessebre. Per això la ciutat fou construïda en graons o terrasses fins a assolir el cim del turó que feia d’Acròpolis. Tot un espectacle teatral d’arquitectura, amb una forta petxada de l’element escultòric que convidava als visitants a gaudir d’un gran espectacle escènic i decoratiu.

COLUMNES TEMPLE ATENEA




Avui Pèrgam és una passejada retrospectiva en el temps. Un itinerari que s’inicia amb el Santuari d’Asclepi, segueix per un teatre adossat a l’Acròpoli de 80 fileres de seients, amb un pendent no apte per a qui pateix vertigen. 



Tot el turó estava farcit de temples, biblioteques, portics, àgores, palaus i palestres fins a arribar al cim, que estava presidit pel temple d’Atenea. 








Només senyalaré tres llegats clau que ha deixat Pèrgam per a la posteritat: el pergamí, l’Altar de Zeus i l'escultura Laocoont.

El pergamí fou introduit a Pèrgam, éssent el suport de l’escriptura durant 1500 anys fins a l’Edat Mitjana. Pèrgam gaudí d’una biblioteca que depassà 250.000 pergamins, rivalitzant amb la Gran Biblioteca d’Alexandria.
TEATRE GREC
LAOCOONT
L’Altar de Zeus podria incloure’s com a 8ª Meravella del Món, tant per la seva bellesa com per la qualitat escultòrica. Avui l’altar, reconstruït, es pot visitar al "Pergamon Museum" de Berlín; les escultures de l’Altar de Zeus varen inspirar el Laoocont.

El conjunt escultòric del Laoocont fou trobat a Roma soterrat a la Domus Aurea de Neró i s’exhibeix actualment en els Museus Vaticans. Aquest conjunt escultòric, pletòric de dramatisme, inspirà tota l’escultura i pintura des de Miquel Àngel fins al Barroc.


PROPER LLIURAMENT...
                                             AFRODÍSIA & HIERÀPOLIS-PAMUKKALE
                                          

1 comentari:

pon ha dit...

Impresionante la foto de las columnas y la de la escalinata. Conciso y completo texto. Muy bueno, Serra!!!