diumenge, 30 de març del 2014

NÀPOLS, IMPACTADA I IMPACTANT

IMPACTE DE LA II GUERRA MÚNDIAL : FAÇANA DE  "CASTEL NUOVO"




























Nàpols, però, també és caos, deixadesa, escombraries i trinxamenta. Els italians tenen una expressió de difícil traducció, que diu "manca finezza", que en traducció lliure al català diríem que hi "manca seny". Passem dels barris més sofisticats, rics i pulcres a "territoris" deixats de la mà dels déus.

















En els districtes més populars hi manca seny constructiu, seny reconstructiu, seny ordenador, seny estètic, seny higiènic... seny... i llei. Instal·lacions elèlectriques penjades per tot arreu, ple de façanes esberlades, grafittis empastifant monuments. 

La deixadesa feta cultura.

S'hi ensuma la manca de llei, d'ordre, de concert i de civilitat. A un país li cal Estat (o estructures d'Estat com es diu ara), ans per damunt de tot li cal societat, civisme i educació. Sense una ciutadania musculada no hi ha ni lògica ni raó; per tant no hi ha Estat.

La imatge emblemàtica de Nàpols, que roman a la memòria visual, és la presència a tothora d'escombraries escampades arreu. Memòria de caos!!!!


Curiosament tot aquest allau de caos es fa tan familiar que actua com una droga que crea addicció al visitant. Forma part del paisatge i es fa impensable estimar Nàpols sense aquest decorat.

Es fa molt evident i molt explicit que regna un poder amagat que s'escampa com la brossa i plana sobre la ciutat atemorint la ciutadania, que n'és l'hostatge i víctima de la por silenciosa i soterrada.
VIA ORTO DEL CONTE A LES 09h 48' 23"
La màfia a Nàpols, i tota la regió de la Campània, duu el nom de Camorra. Camorra té origen etimològic en Ca Murra o "Capo della Murra". "Capo" és el qui resol les baralles o promou els jocs del barri. "Murra" vol dir "joc" en napolità.

Contràriament a la "Cosa Nostra" siciliana, molt més instal·lada en el poder formal de l'Estat, la Camorra hom diria que n'està allunyada, com si fos un poder informal, fa com si no hi fos, si bé hi és, i ho fa amb una força maligna.


Hi ha pocs trets que equiparin la "Camorra" a la "Cosa Nostra", però aquests trets són claus, i fa molt similars ambdues màfies. Ambdues apareixen a principis del segle XIX, ambdues són de naturalesa centrada en el crim organitzat i ambdues es regeixen per la "llei de l'honor", l'"omertà", dit també el "pacte de silenci".


Les diferències. A Sicília, la "Cosa Nostra" disposa d'una estructura molt jeràrquica, a la Campània els pactes de les "famiglie" es fan solament per a evitar guerres territorials entre elles. Una altra diferència és que la Camorra és la més violenta de totes les màfies. Entre el 1980 i el 2000 la mitjana d'assassinats anuals era de 200, o sigui un mort cada dos dies.
La mitjana actual és "només" de 100 assassinats anuals.




















De la seva virulència ens n'ha deixat testimoni el periodista Roberto Saviano amb la seva novel·la "Gomorra", que li ha valgut viure, d'ençà de la seva publicació, amagat i protegit per la policia i sentenciat a mort per les "famiglie" camorristes.

"Maffia" en dialecte italià vol dir "misèria". Per tant no seria sorprenent pensar que en els seus origens rurals fos una associació de solidaritat benefactora que protegia els més desvalguts de les arbitrarietats dels terratinents o dels funcionaris borbònics del Regne de les Dues Sicílies. Ben aviat però devia degenerar en una "società" orientada al crim i a la vendetta.

Res es mou sense la benedicció de la NCO, Nuova Camorra Organizzata, composada per un centenar de "famiglie" que s'han globalitzat i que ara treballen arreu del món.

CABLEJAT A LA FAÇANA DEL PALAU REGIONAL
CENTRE CIUTAT : FAÇANA ESBERLADA




































Fou, però, el 2008 que la Camorra va saltar a la palestra informativa quan va esclatar la vaga de les escombraries, servei controlat per la N.C.O., i que, en voler mantenir el monopoli de la brossa, van colgar Nàpols en milers de tones d'escombraries, unes dues mil tones diàries, convertint la ciutat en un abocador gegantí.

Davant tan crua provocació, la municipalitat decidí resistir; moment en que bandes a sou començaren a calar foc als munts de brossa que en nombre de centenars cremaven arreu de la ciutat de dia i de nit, durant setmanes, pol·lucionant i fent-ne una ciutat irrespirable, en un escenari dantesc de fums tòxics i flames candents, com una mena d'apocalipsi.

Finalment, passats nou mesos, Roma hagué d'ocupar la ciutat amb tres mil soldats de l'exercit, que restabliren un cert ordre aparent, si més no per tal d'estalviar epidèmies.






















BIRRA, SEXE I NÀPOLS























No fou fins tres anys més tard, el 2011, que l'ordre es va restablir quasi plenament. Avui encara es veuen les ferides d'aquella mena de guerra civil que ha deixat com a herència un tarannà mancat de finezza; manat per un menfotisme incívic en el que tothom llença tot per terra, amb escombraries arreu, en un gran "campa qui pugui"

S'hi fa present com una nafra infectada que sagna del cos de la dama ferida per la violència de genere dels desaprensius camorristes.































Propera "Passeggiata".......

                                                       NÀPOLS "BORBONA", D'ART I DE FOLLIA