diumenge, 30 de març del 2014

SÍRIA, CRUÏLLA DE CIVILITZACIONS


Temple de Baal a Palmira



Síria es troba situada en un lloc geogràfic excepcional que li ha generat un protagonisme històric clau. Va néixer al bell mig del Creixent Fèrtil, tot just de sota de la Capadòcia hittita i per sobre de l’Egipte faraònic; un indret on acaba la Mediterrània i on comença la xarxa de rutes cap a l’Àsia.

La civilització pròpia, però, es construí sota l’imperi amorita, poble semita del 3000 AC

Molt més tard aquelles terres foren batejades pels romans amb el nom de Provincia de Síria, però mentrestant, i en un odre aproximat, fou terra de cananeus, hittites, fenicis, hebreus, arameus, assiris, babilonis, perses, grecs, armenis, romans, nabateus, bizantins, àrabs, croats, mamelucs, turcs-otomans… fins a arribar al protectorat de França el 1918.



Síria ha estat, doncs, terra de pas per la seva situació geogràfica i per tant terra nafrada per guerres. Terra màrtir, com també ho és avui sota el puny ferotge de Baixar Al-Àssad.

No em veig capacitat, en un full, d’escriure ni un breu resum de tan dilatada història però sí que remarcaré un fet excepcionalment important en la història de la Humanitat, que esdevingué en aquella terra, i que s’adiu molt als tristos moments que Síria viu avui, immersa en un món enfollit.



Tractat de Pau de Cadeix (Qadesh). Aquest fou el primer tractat de pau conegut en la història de la Humanitat i data de 1260 AC. ; és a dir ara fa quasi bé 3.300 anys. 

Per primera vegada es va regular entre dos països, i per escrit, un conveni de pau.

Es van redactar dues còpies en pedra, una es pot veure exposada al Museu Arqueològic i d'Art Clàssic d’Istanbul i l’altra còpia en un pany de paret del temple d’Amón a Karnak. L’únic punt en que no es varen posar d’acord fou en adjudicar la victòria de la batalla, però això no va frenar que es signés el tractat… i es complís i es fes complir!

L’origen del tractat fou la batalla de Cadeix que enfrontà Ramses II d’Egipte i Hattusili III de l'Imperi Hittita el 1274 AC, batalla que tingué lloc a la plana de Qadesh als afores de l’actual ciutat d’Homs… ciutat que des de fa dos anys lidera la revolta contra la dictadura actual. Homs avui és veu arranada dia sí i dia també per les bombes de les forces militars de Baixar Al-Àssad. Sembla que de la ciutat d’Homs no en queda pedra sobre pedra.


A la batalla de Cadeix s’hi varen produir tres grans enfrontaments en els que hi varen participar 6.000 carros de combat, la batalla més gran mai duta a terme abans i que podríem comparar amb la batalla de Kursk de la IIª Guerra Mundial (1943), que fou la més gran de la Història, amb 8.000 tancs en joc i més d’un milió de morts.


La batalla de Cadeix va quedar en taules malgrat que cadascun dels dos bàndols es va adjudicar la victòria. 

El tractat té 5 grans capítols: El primer, especialment poètic, parla de la “Proclamació de la pau i de l’amistat eterna”. A continuació ve el capítol sobre la “Definició de fronteres”. També incorpora un “Pacte d’ajuda militar mútua”. Novetat: per primera vegada en una guerra es regula el “Tracte als presoners, fugitius i extradits”!!! Finalment un “Conveni comercial i acords de casament entre les dues famílies reials”.


Tot plegat, quan en fas una llegida, posa la “gallina de piel”. El tractat dugué la pau a tot el Mitjà Orient durant 110 anys, fins que s’esfondrà l’Imperi Hittita. Aquell fou el període de pau més llarg que mai hi ha hagut a la zona.


PROPER LLIURAMENT...
                                                                                              SÍRIA, UN PRESENT MALDESTRE

Crac dels Cavallers Croats